MOLENWINKEL WEER OPEN OP ZATERDAG

VAN 10.00 TOT 16.00 UUR

 

DE MOLEN IS OOK WEER OPEN VOOR BEZOEK

Van 10.00 TOT 16.00 UUR

Als de blauwe wimpel uithangt.

Voor nadere informatie bel:

Ben : 06-20531760

of  Arie : 06-23317611

 

 

 

 

Om contact te krijgen kunt u bellen of mailen.

 

Voor zaken betreffende de molen:

Ben Brinkman.

e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Tel : 0620531769

 

Voor zaken betreffende de winkel:

Arie Kooijman.

e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Tel : 0623317611

Iedere zaterdag is de molen open van 10.00 uur tot 16.00 uur

Ook op dinsdag en woensdag is de molen open voor bezoek.

En als de blauwe vaan buiten hangt is elke bezoeker van harte welkom op de molen.

maand  Activiteiten     opmerkingen
januari    
Februari    
Maart    
April    
Mei

Nationale molendagen op zaterdag 9 en zondag 10 mei

 

Publicatie

in de lokale

kranten

Juni    
Juli    
Augustus    
September

Nationale Monumentendagen op zaterdag 9 en zondag 10 september

 

Publicatie

in de lokale

kranten

Oktober    
November    
December 9 december Midwintermalen  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hierbij een sumiere werking van de molen 

 

De molen werkt op windkracht. De wind wordt gevangen door de wieken en via een stelsel van assen en spillen op de werktuigen overgebracht.

De Wieken.

De wieken van de molen zijn op een as bevestigd. Die as, de bovenas genaamd, bevindt zich in de kap van de molen. Die kap ligt los op de molenromp zodat de wieken zodanig op de wind gezet kan worden, dat de maximale windkracht benut wordt.  Als er genoeg wind is (boven windkracht 4) werkt de molen prima, maar als er minder wind is, kan de molenaar aan een kant zeilen op de wieken leggen om toch votdoende kracht op te wekken. Aan de andere kant van de wiek is een aluminium profiel aangebracht (de busselneus), die net als bij een vliegtuig, ook een gunstig effect heeft op het opvangen van de wind. Als er voldoende wind waait, zijn er dus geen zeilen nodig, maar als er te veel wind is kan de molen "op hol" slaan. Daarom is de onderkant van het aluminium profiel een gedeelte wat kan scharnieren (de klep). Als de molen te snel draait, gaan de kleppen open en wordt de molen afgeremd tot de juiste snelheid (+/-15 omwentelingen per minuut), en dan sluiten de kleppen weer. Als de wind zo hard waait dat de molen ondanks deze voorzieningen toch te snel draait, dan kan de molenaar bij de "staart" van de molen de wieken in een zodanige stand zetten dat ze minder wind vangen en dus minder snel draaien. 

 

De staart.

Aan de andere kant van de wieken bevindt zich de staart van de molen. Omdat de wind steeds uit een andere hoek komt, is het nodig om de wieken in de juiste stand te zetten. Bij de staart van de molen lopen een aantal balken omhoog die aan de kap van de molen bevestigd zijn. Tussen de kap en de molenromp bevinden zich rollen zodat de kap op de molenromp kan draaien. Met behulp van een haspel kettingen en palen in de grond kan de molen op de wind gezet worden. De molenaar noemt dat het kruien van de molen. De staart zorgt er ook voor, door het gewicht, dat de kap in evenwicht op de molenromp ligt. Het geheel (wieken kap en staart) weegt ongeveer 15000 kilo.

 

 

wordt vervolgd

 

 

 

In bronnen uit 1541 wordt al geschreven over een korenmolen 'tussen Leersum en het gat van de Amerongse Berg'. 
In 1623 heeft molenaar Jacob Willem Prattenbergh gemalen in de molen, die eigendom en gebouwd was door de kasteelheer van kasteel Amerongen, Godard Heer van Reede, aan de Achterweg (nu Brug. v.d. Boschstraat) in Amerongen.
 
In 1830 werd ter vervanging van de oude molen de huidige stenen molen als beltmolen gebouwd en kreeg toen zijn naam "Maallust" en bleef tot 1853 deel uitmaken van de kasteelbezittingen van kasteel Amerongen.
In 1890 kwam de molen in bezit van Hendrik Capel, die in een pakhuis naast de molen een stoommeelfabriek expoiteerde en een handel in granen en veevoer dreef. 
Na hem wisselde de molen nog diverse keren van eigenaar.
 
Blijkens een veilingaffiche uit 1925 had Maallust in dat jaar inmiddels electromotoren. 
Sinds dit jaar ging het met Maallust bergafwaarts en werd de molen in 1938, in opdracht van wed. J. van Ree van haar belt, wieken en kap beroofd en werd vanaf omstreeks 1950 ingeklemd door twee grote silo's, die later weer werden afgebroken.
 
De in 1980 opgerichtte Stichting "De Amerongse Molen" heeft het initiatief genomen voor het herstel van Maallust als maalvaardige molen, maar die liepen veel vertraging op door moeizame onderhandelingen met de toenmalige eigenaar. Sinds de zomer van 2005 is het terrein rond de molen eigendom van de Woningbouwvereniging Amerongen en kwamen de herstelplannen van de molen in een stroomversnelling met aanvullende nieuwe woningbouw. 
In 2006 ging het eigendom van de molen over aan de Stichting De Utrechtse Molens.
 
Op dinsdag 27 februari 2007 werd de bakstenen romp eerst op spectakulaire wijze een stukje verplaatst. 
Begin 2009 begon het eigenlijke herstel tot complete en maalvaardige beltkorenmolen.
 
Vanaf Nationale Molen- en Gemalendag 2010 (zaterdag 8 mei) was de molen zover gereed dat hij op een verantwoorde manier kon draaien en dat voor het eerst bezoek in de molen kon worden toegelaten.
Op Open Monumentendag 2010, zaterdag 11 september, kon de maalvaardige molen officieel in gebruik worden gesteld.
Herstel van Maallust betekent dat in de provincie Utrecht weer een beltkorenmolen is te vinden en is het tevens een terugkeer van het historische dorpssilhouet van Amerongen. 
Naast de molen is een molenwinkel gevestigd.
 
Molenaars/eigenaren waren:
Theunis van Ree (1830 - 1853), Wouter van Altena (1853 - 1869), Rijk van Korlaar (1869 -1890), Hendrik Capel (1890 - 1906), Jan Willem van Rooy en (1906 - 1925), Jan van Ree (na 1925, B. van de Brink 1984 - 2005), Stichting De Utrechtse Molens (2006 - Nu